Biorę ser z wiaderka i dwa tanie składniki. W mig robię najlepszy deser bez pieczenia
Szukasz przepisu na ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia? Sernik na zimno z biszkoptami przygotujesz do chłodzenia w zaledwie 15 minut. Nie musisz robić spodu z herbatników oraz tracić czasu na ubijanie składników – wystarczy wymieszać masę rózgą kuchenną i gotowe!
Dlaczego warto przygotować sernik bez pieczenia?
Prosty i szybki, ale obłędnie pyszny – taki właśnie jest sernik na zimno z biszkoptami. To idealny deser dla zabieganych oraz każdego, kto nie przepada za długim staniem przy kuchennym blacie, miksowaniem składników i zmywaniem całej góry naczyń.
Pomimo krótkiego składu oraz nieskomplikowanego przygotowania, sernik na zimno świetnie prezentuje się na stole i ma obłędny smak. Ogromną zaletą przepisu jest możliwość dopasowania smaku masy serowej do indywidualnych preferencji. Przepis podstawowy możesz wzbogacić, dodając np. sok i skórkę z cytryny lub pomarańczy, posiekaną lub roztopioną czekoladę białą, mleczną lub gorzką, kakao, a także pokrojoną w kostkę galaretkę owocową.
Jak zrobić tani sernik na zimno z biszkoptami?
Przygotowanie sernika na zimno z biszkoptami jest dziecinnie proste. Twaróg sernikowy z wiaderka łączę ze śmietanką kremówką, cukrem, ekstraktem waniliowym oraz napęczniałą żelatyną. Przekładam warstwy sera okrągłymi biszkoptami oraz plasterkami słodkich bananów i wstawiam do lodówki.
Wskazówka: dojrzałe banany i biszkopty są słodkie, więc nie dodaję do masy serowej dużej ilości cukru. Jeżeli lubisz słodkie desery, to polecam zwiększyć jego ilość. Najlepiej dodawać cukier stopniowo, żeby precyzyjnie dopasować smak sernika na zimno do indywidualnych preferencji. Dodawany do masy serowej cukier możesz zastąpić miodem lub innym słodzidłem.
Sernik na zimno z biszkoptami przygotowuję w wyłożonej folią spożywczą salaterce. Stężały deser delikatnie wykładam na talerz.
Przepis: Sernik na zimno z biszkoptami
Delikatny i niezwykle uniwersalny deser. Jego smak możesz zmieniać dowolnie, wykorzystując ulubione dodatki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 438 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 350 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 20 g żelatyny
- 70 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 2 dojrzałe banany
- 150 g okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie żelatyny i masy serowejŻelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Twaróg sernikowy umieść w misce. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Następnie wlej śmietankę kremówkę i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodanie żelatynyOdłóż kilka łyżek masy do osobnego naczynia, dodaj żelatynę, a następnie wymieszaj i połącz z masą serową. W międzyczasie obierz banany i pokrój je na plasterki.
- WykonanieWyłóż dno i boki salaterki folią spożywczą. Układaj warstwami biszkopty, masę serową i banany. Gdy wykorzystasz wszystkie składniki, przykryj salaterkę folią spożywczą i wstaw sernik do lodówki.
Sernik na zimno z biszkoptami podaję mocno schłodzony. Wskazówka: po przełożeniu deseru na talerz możesz udekorować jego wierzch roztopioną czekoladą oraz świeżymi lub mrożonymi owocami. Kawałki tego prostego sernika świetnie smakują również polane zmiksowanymi owocami.